Nestandardní pacienti v Přednemocniční Péči - Černý, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2017)
Vybavení sanitních vozidel je založeno na tom, jak pravděpodobné je setkání se složek ZZS s určitými situacemi. Z důvodů omezeného prostoru ve vozech je ale není absolutní. Zákonem 372/2011 Sb. je stanoveno povinné vybavení vozidel Rychlé zdravotnické pomoci, Rychlé lékařské pomoci a vozů Rychlé lékařské pomoci fungujících v režimu randez-vous atp. Toto vybavení je následně konkretizováno jednotlivými poskytovateli PNP. Pomůcky jsou vybírány s ohledem na co možná nejširší možné využití, nicméně individuálnost každého z pacientů může způsobit, že je pomůcka k použití u toho či onoho konkrétního pacienta nevhodná a tím pádem je ztíženo, případně i znemožněno poskytnutí přednemocniční péče lege artis. Tato práce pojednává o situacích, potažmo typech pacientů, kteří v určitých specifických situacích představují problematickou skupinu, u které je použití dostupných pomůcek obtížné či nemožné.
Non-standard patients in pre-hospital care
Keywords: přednemocniční péče; nestandartní pacienti; pomůcky v přednemocniční péči; pre-hospital care; non-standard patients; instruments in pre-hospital care