Možnosti zvýšení dostupnosti informací v rámci e-Govermentu - Michálek, Karel (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato diplomová práce se zabývá přístupností a vyhledatelností webových prezentací veřejné správy. Je zaměřena především na zjištění součastného stavu, tvorbu pravidel pro přístupné a vyhledatelé weby a návrh obecné XHTML šablony. Než je přikročeno k samotným analýzám webových prezentací, jsou vysvětleny všechny důležité pojmy k pochopení problematiky přístupnosti a vyhledatelnosti z pohledu vyhledávacích strojů. Analýza webových prezentací obcí mapuje součastnou situaci v této oblasti. Na základě této analýzy jsou sestavena pravidla pro přístupnou a vyhledatelnou webovou prezentaci veřejné správy a vytvořena obecná šablona pro webové prezentace obcí s ohledem na vyhledatelnost a přístupnost.

This thesis is about Accessibility and Search ability website in Administration. Thesis is focused on snapping actual state of affairs, creation rules for Accessibility and Search ability website and draw common XHTML template. Before analysis of websites, author explained main facts about Accessibility and Search ability. Website analysis is a description about current situation of public administration’s websites. Analysis is base for drawing rules for Accessibility and Search ability administration’s website. The rules are used for XHTML templates.
Possibility of information availability rise in E-goverment sphere
Keywords: Website; Administration; search engines; handicapped people; webová prezentace; Google; XHTML; CSS; vyhledávače; zdravotně postižení; veřejná správa