Perovskity, jejich vlastnosti a využití v kompozitních a polymerních materiálech - Rajs, Jan (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá studiem anorganických pigmentů, se zaměřením na směsné oxidy s perovskitovou strukturou v zájmu ekologické charakteru. V teoretické části práce je nastíněno základní rozdělení antikorozních pigmentů a jednotlivé druhy netoxických pigmentů. Další část práce pojednává o pigmentech na bázi směsných oxidů, hlavní důraz je kladen zejména na perovskitové sloučeniny a jejich použití. V experimentální části práce byly připraveny dva pigmenty se strukturou perovskitu - oxidu strontnato-titaničitého. Připravené pigmenty se lišily typem výchozích látek. U vzorků pigmentů byly zkoumány fyzikálně chemické vlastnosti, především hustota, spotřeba oleje a kritická objemová koncentrace pigmentu. Struktura pigmentů byla zkoumána pomocí rentgenové difrakční a mikroskopické SEM analýzy.
Perovskites, their properties and applications in composites and polymeric materials
Keywords: pigmenty; perovskity; směsné oxidy; pigments; perovskites; mixed oxides