Motivy smrti v díle Jaroslava Havlíčka - Soukalová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce pojednává o motivech smrti v díle Jaroslava Havlíčka. Vychází z toho, že Havlíčkovo pojetí smrti, které se promítlo do jeho tvorby, je propojeno s jeho reálným nahlížením na svět i s jeho osobní zkušeností se smrtí. První část práce se zabývá událostmi v životě autora, jimiž se nechal inspirovat ve svých dílech. Především je tato část věnována filozofickému problému smrti a autorově životní filozofii. Ve druhé části práce se v obecnější rovině věnujeme výchozímu tématu, tedy motivům smrti a událostem, které s nimi souvisí. Tyto motivy v poslední části práce podrobujeme analýze.
Death Motives in Work of Jaroslav Havlíček
Keywords: smrt; filozofie smrti; motivy smrti; Havlíček, Jaroslav; literární tvorba; death; motives of death