Využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie pro studium přestupu vybraných polycyklických aromatických uhlovodíků lidskou kůží - Benešová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Většina studií se zabývá respirační expozicí polycyklických aromatických uhlovodíků na organismus a ostatní expozice jsou tak trochu zatlačeny do pozadí. Neméně důležité je věnovat také pozornost expozici polycyklických aromatických uhlovodíků na lidskou kůži. Při léčbě psoriázy se využívá v rámci Goeckermanovy metody lékařského dehtu, který je aplikován na postižené místo. Proto je tedy dobré vědět, jak polycyklické aromatické uhlovodíky pronikají do živého organismu a jak v něm působí. Pro stanovení vybraných polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorcích byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s fluorescenční detekcí.
The high performance liquid chromatography method for the study of selected polycyclic aromatic hydrocarbons transdermal absorption through human skin
Keywords: kůže; polycyklické aromatické uhlovodíky; pyren; vysokoúčinná kapalinová chromatografie s fluorescenční detekcí; human skin; polycyclic aromatic hydrocarbons; pyrene; high-performance liquid chromatography with fluorescence detection