Vývoj metod analýzy fenolických látek v rostlinných produktech pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie - Kašpar, Michal (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato disertační práce pojednává o využití kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie v oblasti analýzy fenolických sloučenin. V první části práce bylo zjišťováno chování fenolických sloučenin na chromatografických kolonách v systémech obrácených fází. Ve druhá části práce byla optimalizována a validována HPLC-MS/MS metoda pro kvantitativní analýzu vybraných fenolických sloučenin. Tato metoda byla následně využita ve třetí a čtvrté části této práce, které se zabývali stanovením fenolických látek u různých typů octa a sledováním koncentračních změn v průběhu pražení kávových zrn.
Development of methods for the analysis of phenolic substances in plant products using liquid chromatography and mass spectrometry
Keywords: kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; fenolické sloučeniny; ocet; kávová zrna; liquid chromatography; mass spectrometry; phenolic compounds; vinegar; coffee beans