Etnografie aktivistů Food Not Bombs v Praze: Protest nebo charita? - Randáková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřena na aktivisty pražské anarchistické iniciativy Food Not Bombs (FNB). Cílem práce je zjistit, zda a nakolik se aktivisté identifikují s programem iniciativy FNB, jak jej interpretují a jaké jsou jejich motivace k participaci na činnostech této skupiny. Prostřednictvím etnografické metody zachycuje nejen odpovědi na výzkumnou otázku, ale také popisuje atmosféru, samotnou činnost FNB a analyzuje tento sociální prostor. Autorka v práci ukazuje, jak se v průběhu času měnily motivace aktivistů a jejich interpretace iniciativy FNB. Ukazuje pozice aktérů ve skupině, a tak odhaluje neformální strukturu v této organizaci. Věnuje se své vlastní pozici během výzkumu a také stručně seznamuje s historickým kontextem vzniku iniciativy.
Ethnography Food Not Bombs Activists in Prague: Protest or Charity?
Keywords: Food Not Bombs; aktivismus; anarchismus; plýtvání potravinami; bezdomovectví; neformální struktura organizace; Food Not Bombs; activism; anarchism; food waste; homelessness; informal structure of the organization