Chalkogenidová skla pro fotoniku - Střižík, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkladana disertačni prace se zabyva studiem spektroskopickych vlastnosti chalkogenidovych luminofor. Ga-Ge-Sb(As)-S: Er3+(/Nd3+). Prace je členěna na tři hlavni části. V prvni časti jsou studovany spektroskopicke a termicke vlastnosti luminofor. (Ge25Ga10.xSbxS65)99,5Er0,5, kde x = 0,5 a. 5,0 at% s ohledem na jejich chemicke složeni a strukturu. Pozornost byla věnovana zejmena fotonove up-konverzi od viditelne po středni infračervenou oblast spektra a Stokesově luminiscenci ve spektralnich oblastech lambda=1,5 mikrometrům a lambda= 2,7 mikrometrů. Intenzita Er3+: 4f* . 4f elektronovych přechodů byla spočtena na zakladě Juddovy-Ofeltovy teorie.
Chalcogenide glasses in photonics
Keywords: chalkogenidová skla; polovodiče; up-konverze; luminiscence; vzácné zeminy; Ga-Ge-Sb-S; Ga-Ge-As-S; Er3+; Nd3+; optické vlastnosti; chalcogenide glasses; semiconductors; up-conversion; luminescence; rare earths; Ga-Ge-Sb-S; Ga-Ge-As-S; Er3+; Nd3+; optical properties