Vliv Evropské centrální banky na ekonomiku zemí EU - Zemánková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá Evropskou centrální bankou a jejím vlivem na ekonomiku zemí Evropské unie. Vedle měnové politiky je zaměřena na fiskální politiku, která je podrobněji zkoumána v Německu, Portugalsku a Řecku. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda je fiskální politika na takové úrovni, aby mohla pomoci vyrovnávat asymetrické šoky a rozdílné dopady jednotné měnové politiky.
The influence of the European Central Bank on the economics of the EU
Keywords: European Central Bank; Inflation; interest rates; Monetary Policy; Fiscal Policy; Evropská centrální banka; Inflace; úrokové sazby; měnová politika; Fiskální politika