Využití dat z UAV pro monitoring změn v okolí malých vodních ploch - Brzek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou sledování změn v krajině na snímcích, pořízených pomocí bezpilotního létajícího systému. V práci je řešeno skládání snímků do výsledné ortofotomozaiky pomocí fotogrammetrických softwarových nástrojů. Dále je v práci charakterizována metodika zpracování digitálních obrazových dat a problematika dálkového průzkumu Země. Podkladem pro analýzu byly snímky ze čtyř letních měsíců roku 2018 pořízené dronem DJI Phantom 3 Standard. Tyto snímky byly analyzovány pomocí metod vizuální interpretace a neřízené klasifikace Iso Cluster. Interpretace obou metod, včetně následných porovnání rozloh jednotlivých povrchů na zájmovém území, byla vypracována v softwaru ArcGIS Desktop
Use of UAV data to monitor changes around small water areas
Keywords: dálkový průzkum Země; snímkování; sledování změn; vizuální interpretace; automatická klasifikace; UAV; bezpilotní létající systém; dron; remote sensing; photography; land cover; land use; visual interpretation; automatic classification; UAV; unmanned aerial vehicle; drone