Návrh a optimalizace bateriového systému pro kolejové vozidlo - Sadílek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2017)
Disertační práce se zabývá problematikou akumulátorově napájených kolejových vozidel. Práce obsahuje několik částí. První část je zaměřena na teoretické přiblížení problematiky samotných akumulátorů energie, jejich provozní vlastnosti, výhody a nevýhody v souvislosti s dopravní technikou. Dále práce obsahuje rozbor obvodových modelů článků včetně určení nejvhodnějšího v souvislosti s dostatečnou přesností a únosnou složitostí parametrizace. Další části pak popisují proces parametrizace zvoleného modelu na základě experimentálně zjištěných dat a optimální metodiky. Poslední část se zabývá vytvořením simulačního modelu, validací jeho přesnosti s daty naměřenými na reálném vozidle a možnostmi uplatnění pro rozvoj vědní disciplíny a praxe.
The proposal and optimization of the railway vehicle battery system
Keywords: akumulátory; železniční vozidla; akumulátorové systémy; BMS; simulační modely; accumulators; railway vehicles; accumulator systems; battery management systems; simulations models