Family scenes in modern American drama - Pospíšilová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2000)
Autorka v práci poukazuje na společné rysy amerických dramat vzniklých v USA po druhé světové válce. Výběr analyzovaných titulů a autorů podmínila tématikou rodinných vztahů. V divadelních hrách "A streetcar named Desire" od Tennessee Williamse, "Deeth of a salesman" od Arthura Millera "A raisin in the sun" od Lorraine Hansberry autorka analyzuje charaktery hlavních postav, na základě jejich vnitřních motivací,jejich postavení v rodinách i jejich osudy. V posledních dvou kapitolách autorka označuje hlavní symboly, které autoři ve svých hrách použili a zařazuje hry do společenského kontextu USA po roce 1945.
Moderní americké drama - scény z rodinného života
Keywords: americká literatura; drama; Miller, Arthur; Williams, Tennesee; Hansberry, Lorraine; sociální poměry; Spojené státy americké; Rodina; mezilidské vztahy