Subkultury jako jev ovlivňující psychosociální vývoj mládeže - Kučerová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na problematiku subkultur jako jev ovlivňující psychosociální vývoj mládeže. Formuluje mládež jako takovou, psychosociální vývoj a vývoj identity v období adolescence, kulturu a subkultury mládeže. Popisuje vznik a typy jednotlivých vybraných subkultur vyskytujících se v současné době na území České republiky. Také zmiňuje pozitivní i negativní vliv subkultur na mládež. Přínos praktické části této práce spočívá ve zmapování orientace a příslušnosti mládeže k subkulturám v Pardubicích. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření mezi žáky devátých tříd Základní školy Polabiny 3, studenty Střední průmyslové školy elektrotechnické Karla IV. a studenty Střední zdravotnické školy Pardubice, učňovského oboru Ošetřovatel/ka.
Subcultures as a feature influencing the psychosocial development of the youth
Keywords: mládež; psychosociální vývoj; identita; kultura; subkultura; subkultury mládeže; sociální identita; youth; psychosocial development; identity; culture; subculture; youth subcultures; social identity