Pojetí božství v indických tradicích? - Jirásková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
V této práci nazvané Pojetí božství v indických tradicích? se zabývám stávajícími interpretacemi indických tradic a interpretacemi indických příběhů o významných božstvech. Konkrétně si pak kladu otázky: O jakém pojetí božství můžeme v Indii hovořit? Z jakých konceptů přitom vycházíme? Osvětlují dané interpretace dostatečně tradiční indické chápání? V první části textu objasňuji původní význam pojmu religio a úlohu pojetí božství v něm, s ohledem na proměny, ke kterým došlo s příchodem křesťanství. V následující části se pak zaměřuji na indické pojetí božství, jak je prezentované zejména v pracích českých indologů a na myšlenkový rámec, ze kterého naši badatelé vychází. V závěrečné části se věnuji konkrétním indickým bohům, Višnuovi, Šivovi, Kálí atd., a interpretacím příběhů, které o nich vypráví, přičemž se opět odvolávám převážně na českou indologickou produkci a všímám si deformací v jejich chápání, ke kterým z naší strany dochází.
Concept of Divinity in Indian Traditions?
Keywords: indické tradice; pojetí božství; religio; brahma; trimúrti; monoteismus; modloslužebnictví; indické příběhy; Indian traditions; concept of divinity; religio; brahma; trimurti; monotheism; idolatry; Indian stories