Odstraňování těžkých kovů z vodného prostředí sorpcí na organických odpadech - Hrubý, Josef (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá využitím organických odpadů (odpady a vedlejší produkty ze zemědělství a dřevozpracujícího průmyslu) k sorpci těžkých kovů z vod. Dva organické odpady - pšeničné plevy a meruňkové pecky byly testovány za účelem odstranění iontů kadmia a niklu z vodných roztoků. Byl studován vliv procesních podmínek (doba kontaktu, dávka sorbentu, pH roztoku atd.) na účinnost odstranění kovů a sorpční kapacitu. Byly stanoveny experimentální sorpční izotermy a korelovány s běžnými rovnovážnými modely, jako jsou Langmuirova a Freundlichova izoterma.
Removal of heavy metals from water by sorption onto organic wastes
Keywords: sorpce; biosorpce; těžké kovy; levné sorbenty; čištění odpadních vod; sorption; biosorption; heavy metals; low-cost sorbents; wastewater treatment