Reforma zdravotnictví v ČR - Vavřinová, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj zdravotnické reformy v ČR. V teoretické části je definováno zdraví a jsou zde nastíněny různé typy zdravotnických systémů ve světě a veřejného zdravotního pojištění v České republice. Praktická část se zaobírá realizovanými i dosud nerealizovanými návrhy na reformu zdravotnictví v České republice. Hlavní pozornost je zde věnována regulačním poplatkům a doplatkům, jejich vývoji a změnám, kterými prošly od jejich zavedení a zhodnocení jejich přínosu pro systém zdravotní péče. Závěr obsahuje nástin možného vývoje českého zdravotnictví v dalších letech.
The health care reform in Czech Republic
Keywords: reformy zdravotnictví; regulační poplatky; financování zdravotní péče; veřejné zdravotní pojištění; centrum doplatků a poplatků; health care reforms; regulation charges; finance of health care; general health insurance; centre of supplementaries and charges