Analýza indexních čísel - Regnerová, Lada (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce pojednává o teorii a praxi indexních čísel, zejména o cenových indexech zjišťovaných a počítaných Českým statistickým úřadem. Zaměřuje se jak na konstrukci cenových indexů obecně, tak na konkrétní číselné údaje v ČR 90. let 20. století a na jejich analýzu. Nejvíce pozornosti je věnováno indexu spotřebitelských cen, potažmo inflaci. Jeho vývoj je sledován celkově i podle jednotlivých podskupin a také je provedeno porovnání s vývojem ve vybraných evropských zemích.
Analysis of indices
Keywords: cenové indexy; index cen výrobků; index spotřebitelských cen; revize; Inflace; regulované ceny; Laspeyresův vzorec; spotřební zboží