Restaurování obrazu sv. Jana Nepomuckého a průzkum oltářních obrazů z kostela sv. Jana Křtitele v Radomyšli s ohledem na autorství F. J. Luxe - Pavlisová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá restaurováním oltářního obrazu sv. Jana Nepomuckého z kostela sv. Jana Křtitele v Radomyšli. Během restaurování obrazu byla nalezena signatura rokokového malíře Františka Julia Luxe. Na základě tohoto objevu byly další tři oltářní obrazy, pocházející ze stejného kostela, navzájem posuzovány z hlediska výtvarného a technologického zpracování s dílem se signaturou. Vzájemné porovnání obrazů pomohlo potvrdit, že se jedná o stejného autora, a tak určit i jejich přibližnou dataci. Jednalo se konkrétně o díla Sv. Barbora, Kalvárie a Odpočinek na cestě do Egypta. Na tuto část navazuje umělecko-historický průzkum zmíněných oltářních obrazů, které mají návaznost na vznik kostela a případnou souvislost s řádem Maltézských rytířů, tehdejších vlastníků fary. V závěru práce je popsáno působení a tvorba malíře Františka Julia Luxe a technicko-výtvarné srovnání jeho autorských děl s obrazy nalezenými v Radomyšli.
The restauration of the painting of the St. John of Nepomuk and research of altar paintings from the church of St. John the Baptist from Radomyšl with regard to the authorship of F. J. Lux
Keywords: restaurování; oltářní obraz; olejomalba; plátěná podložka; sv. Jan Nepomucký; František Julius Lux; sv. Barbora; Kalvárie; Odpočinek na cestě do Egypta; kostel sv. Jana Křtitele v Radomyšli; řád Maltézských rytířů; restoration; altarpiece; oil paiting; canvas pad; St. Jan Nepomuk; František Julius Lux; St. Barbora; Calvary; The rest on the way to Egypt; church of st. John the Baptist in Radomyšl; Order of the Knihgt of Malta