Implementace integrovaných nástrojů územní dimenze v programovém období 2014 – 2020 - Košťálová, Jana; Bednaříková, Marie (Masarykova univerzita, 2019)
Článek je věnován problematice dopadu veřejných politik spolufinancovaných z Evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014 – 2020 na rozvoj obcí, měst a regionů. V návaznosti na zkušenosti z programového období 2007 – 2013 byla i v probíhajícím období začleněna do dohody o partnerství mezi Evropskou unií a Českou republikou územní dimenze. Územní dimenze je chápána jako možnost podpořit konkurenceschopnost specifických typů území a také jako nástroj vyrovnávání územních disparit. Územní dimenze propojuje sektorové a regionální zaměření podpůrných nástrojů a aktivit. Naplnění územní dimenze v programovém období 2014 – 2020 probíhá prostřednictvím integrovaných projektů a integrovaných nástrojů. Integrované nástroje využívané v tomto programovém období jsou integrované teritoriální investice, integrované plány rozvoje území a komunitně vedený místní rozvoj. Přes zpoždění v začátku programového období je v druhé polovině programového období čerpáno v rámci všech integrovaných nástrojů a je možné začít analyzovat jejich dopad. V článku je specifikováno v jakém rozsahu a s jakými přínosy je dosavadní implementace integrovaných nástrojů spojována a je připojeno i doporučení pro přípravu dalšího období na základě stávajícího průběhu implementace.
Implementation of territorial dimension integrated tools in the programming period 2014 – 2020
Keywords: evropské strukturální a investiční fondy; územní dimenze, integrované nástroje; integrované teritoriální investice; integrované plány rozvoje území; komunitně vedený místní rozvoj; European structural and investment funds; territorial dimension, integrated tools; integrated territorial investment, community-led local development; integrated territorial development plans