Deutschschreibende Authoren in Nordostböhmen : Unter dem Einfluß der historisch-politischen Ereignisse Seit der Kolonisation bis zum Ende des 19. Jahrhunderts - Skalická, Iva (Univerzita Pardubice, 2000)
Práce mapuje literární činnost německy píšících autorů na území severovýchodních Čech od dob kolonizace do konce 19. století. V první části autorka předkládá přehled a vývoj regionální literatury s ohledem na politicko-hospodářskou situaci. V druhé části zmiňuje regionální literaturu, která je psána v nářečí lidových vypravěčů. V poslední kapitole analyzuje život a dílo Uffo Horna a Josefa Mühlbergra, dvou největších literátů na území severovýchodních Čech.
Německy píšící autoři v severovýchodních Čechách
Keywords: německá literatura; severovýchodní Čechy; spisovatelé; regionální kultura; Mühlberger, Josef; Horn, Uffo