Vnímání libosti pachů u diabetiků - Šrámková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce na téma Vnímání libosti pachů u diabetiků je prací teoreticko-průzkumnou. Hlavním cílem bylo zhodnotit čich a vnímání libosti pachů u diabetiků pomocí testů subjektivní olfaktometrie - Testem parfémovaných fixů (OMT) a Novým testem libosti pachů (NTOP). Teoretická část popisuje vybranou problematiku a je východiskem pro průzkumnou část. Členěná je do kapitol a orientuje se na popis čichu a vnímání libosti pachů u diabetiků. Ve výzkumné části je zpracována metodika průzkumu, analýza a interpretace výsledků, diskuze a závěr práce. Průzkumné šetření bylo provedeno kvantitativně u 60 diabetiků, kteří vyplnili dotazník a byli vyšetřeni pomocí olfaktometrických testů OMT a NTOP. Bylo zjištěno, že 29 % respondentů mělo poruchu čichu a 42 % zhoršené vnímání libosti pachů. K práci byl vytvořen edukační leták, který informuje o možnosti vzniku poruchy čichu u osob s diabetem a upozorňuje na související rizika.
Examination of pleasantness of odors with focus on diabetes mellitus
Keywords: čich; čichové testy; vyšetření čichu; libost pachů; diabetes mellitus; olfaction; olfactory examination; olfaction tests; odor pleasantness; diabetes mellitus