Model Idy Jean Orlandové a jeho využití v praxi - Červenková, Zuzana; Kopecký, Michal (My University, 2020)
Modely a teorie jsou návody, které definují roli sestry v konkrétních situacích, pomáhají nalézt postupy, jak uspokojit potřeby pacientů. Jsou podkladem pro aplikovaný výzkum. Ida Jean Orlandová byla vědkyní v ošetřovatelství, její práce vedla k vytvoření koncepce ošetřovatelského procesu. Cílem této práce je vytvořit pro českou a slovenskou odbornou veřejnost popis Modelu dynamického interakčního procesu Idy Jean Orlandové a nastínit jeho využití v praxi. Na 11 platformách bylo provedeno vyhledávání článků, knih, elektronických knih a webových příspěvků o práci Orlandové s cílem vytvořit jednoduchý literární přehled (nikoliv systematický). Vyhledávání bylo provedeno od roku 1961 do roku 2019, v češtině a angličtině. Bylo nalezeno 13 zdrojů pojednávajících o díle Orlandové nebo o výzkumech zaměřených na využití její teorie. Orlandová i ostatní citovaní autoři se shodují v tom, že k tomu, aby byl pacient v psychické pohodě, přispívá uspokojování jeho potřeb a vytvoření pocitu jistoty a bezpečí. Aplikace modelu Orlandové může pomoci zlepšit poskytovanou péči a snížit pacientovu úzkost. Model je jednoduchým logickým rámcem aplikovatelným na ošetřovatelskou praxi a výzkum i v dnešní době.
Ida Jean Orlando‘s model and its use in practise
Keywords: I. J. Orlandová; literární přehled; ošetřovatelské modely a teorie; vztah sestra-pacient.; IJ Orlando; Literary review; Nurse-Patient Relationship; Nursing models and theories.