Vývoj zadluženosti domácností v ČR - Drdlová, Eva (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vývoje zadluženosti domácností v České republice. Cílem je nejen analýza současného stavu, ale zároveň i predikce budoucího vývoje klíčových ukazatelů. V rámci analýzy současného stavu je zkoumána zadluženost domácností v ČR a dále je srovnána s ostatními evropskými zeměmi. Predikce budoucího vývoje je provedena prostřednictvím modelů časových řad, konkrétně ARIMA modelů a je rozdělena na predikce údajů za celou ČR a vybraných krajů (Praha, Olomoucký a Ústecký kraj). Práce tedy nabízí komplexní pohled na ekonomickou situaci domácností České republiky a potvrzuje vhodnost využití ARIMA modelů pro predikce budoucího vývoje ukazatelů zadluženosti.
Development of Household Debt in the Czech Republic
Keywords: dluh; zadluženost; domácnost; ARIMA model; SARIMA model; časová řada; úvěr; debt; indebtedness; household; ARIMA model; SARIMA model; time series; credit