Příprava a charakterizace luminoforů na bázi perovskitů LaYbO3:Ho3+ - Mansfeldová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2025)
Předkládaná diplomová práce se zabývá studiem vlastností vzorků LaYbO3: x Ho3+ (x = 0,02; 0,1; 0,5 a 1 mol. %) připravených ve formě prášků srážecí a spalovací metodou a ve formě tenkých vrstev naprašováním. U celkem osmi práškových vzorků a tří tenkých vrstev byla rentgenovou difrakční analýzou určena fázová čistota, chemické složení bylo ověřeno energiově disperzní mikroanalýzou. Pomocí elektronové skenovací mikroskopie byla studována morfologie povrchu vzorků. Studium připravených vzorků bylo zaměřeno především na jejich optické vlastnosti, k čemuž bylo využito UV-Vis-NIR spektroskopie, fotoluminiscenční spektroskopie a v případě tenkých vrstev ještě spektroskopická elipsometrie. U vzorků byla při excitaci laserovým svazkem vlnové délky 977 nm pozorována fotoluminiscenční emise ve viditelné a blízké infračervené spektrální oblasti. Připravené vzorky vykazují fotoluminiscenční upkonverzní emisi, kterou lze koncentrací iontů Ho3+ a pravděpodobně i morfologií částic ladit od žluté po sytě zelenou barvu. V diplomové práci je navržen upkonverzní mechanismus v systémech dopovaných ionty Ho3+ a Yb3+.
Preparation and characterization of phosphors based on LaYbO3:Ho3+ perovskites
Keywords: perovskity; Ho3+ dopované perovskity; LaYbO3; srážecí metoda; sol-gel spalování; naprašování; tenké vrstvy; upkonverzní fotoluminiscence; luminofory; perovskites; Ho3+ doped perovskites; LaYbO3; precipitation method; sol-gel combustion; sputtering; thin films; upconversion photoluminescence; phosphors