Prevence porodního poranění v oblasti perinea - Vondrová, Nikita (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce popisuje možnosti, kterými lze přecházet porodnímu poranění v oblasti perinea. Teoretická část práce obsahuje kapitoly o jednotlivých typech poranění hráze a možnostech prevence jak v průběhu těhotenství, tak při samotném porodu. Dále je zde popsána diagnostika, následky i způsob ošetření jednotlivých ruptur. Součástí této části je i role porodní asistentky v dané problematice. Průzkumná část analyzuje výsledky dotazníkového šetření, jehož cílem je zjistit informovanost žen o tomto tématu a jejich povědomí o správném užívání jednotlivých metod. Tato práce také obsahuje brožurku sloužící pro edukaci žen.
Prevention of birth injuries in perineum area
Keywords: porodní poranění; epiziotomie; metody prevence; porod; předporodní příprava; birth injuries; episiotomy; methods of prevention; childbirth; prenatal preparation