Retenční chování umělých sladidel v chromatografii hydrofilních interakcí s ternárními mobilními fázemi - Holá, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce je věnována retenčnímu chování umělých sladidel v chromatografii hydrofilních interakcí s ternárními mobilními fázemi. Retenční charakteristiky byly měřeny za využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostním spektrometrem. Analýzy byly prováděny jak v systému izokratické eluce, tak i gradientové. Cílem práce bylo zhodnotit potencionální vliv methanolu v kombinaci s mobilními fázemi obsahujícími acetonitril a vodný pufr na separaci umělých sladidel.
Retention behavior of artificial sweeteners in hydrophilic interaction liquid chromatography with ternary mobile phases
Keywords: umělá sladidla; ternární mobilní fáze; chromatografie hydrofilních interakcí; artificial sweeteners; ternary mobile phases; chromatography of hydrophilic interactions