Smrt a pohřeb na současné vesnici - Vyskočil, Roman (Univerzita Pardubice, 2007)
Text této bakalářské práce seznamuje s aktuálním stavem v oblasti smrti a pohřbu na tradiční české vesnici a to na příkladu obce Široký Důl. Bakalářská práce se zabývá dvěma hlavními tématy. Prvním je smrt a pohřeb v Širokém Dole a v Borové. Tím druhým tématem jsou představy posmrtného života v Širokém Dole. Důraz je kladen především na pochopení limitů a preferencí obyvatel Širokého Dolu, které jsou do značné míry determinovány náboženstvím.
Death and Burial in the contemporary Village
Keywords: antropologie smrti; pohřební rituály; Široký Důl; katolíci; evangelíci