Kvalita života žen po menopauze - Nováková, Edita (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnována kvalitě života žen po menopauze. Zabývá se důležitým životním obdobím, které obsahuje řadu patofyziologických změn, které mají vliv na prožívání a kvalitu života. Tato práce je teoreticko-výzkumná. V teoretické části se zabýváme vymezením pojmu menopauza a seznámením s patofyziologií tohoto období. Teoretická část dále obsahuje popsání teorie kvality života. Ve výzkumné části jsme pomocí standardizovaného dotazníku hodnocení kvality života související se zdravím žen po menopauze Menopause Rating Scale posoudily úroveň kvality života a intenzity symptomů estrogenního deficitu u vybraného vzorku žen.
Quality of life of postmenopausal women
Keywords: kvalita života; kvalita života související se zdravím; klimakterium; menopauza; symptomy estrogenního deficitu; quality of life; health-related quality of life; climacteric; menopause; symptoms of estrogen deficiency