Klinický význam prokalcitoninu - Foltýnková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na prokalcitonin, jako bílkovinu akutní fáze. Zabývá se také stanovením v biologickém materiálu pomocí vybraných imunologických metod a aktuálními poznatky o využití v klinické praxi. Bylo zjištěno, že prokalcitonin je nepostradatelným markerem současnosti a je stále předmětem mnoha studií. Má velký význam v diagnostice kardiovaskulárních onemocnění, pankreatitid, urosepsí,nádorových onemocnění a při transplantacích.
The clinical importance of procalcitonin
Keywords: prokalcitonin; sepse; bílkoviny akutní fáze; záněty; c-reaktivní protein; procalcitonin; sepsis; acute phase protein; inflammation; c-reactive protein