Naturalistické tendence v povídkách Josefa Karla Šlejhara - Mičínová, Petra (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce s názvem Naturalistické tendence v povídkách Josefa Karla Šlejhara je rozdělena do čtyř větších celků postupně analyzujících naturalismus, jeho kořeny, vznik a podoby českého naturalismu společně s jeho nejvýraznějšími zástupci. Plynule text přechází ke spisovateli Josefu Karlu Šlejharovi a jeho životním osudům či tvorbě. Třetí část se již podrobně zabývá autorovými povídkami a vývojem tendencí odpovídajících zmíněnému literárnímu směru v nich obsažených. Poslední kapitola navazuje rozborem nejfrekventovanějších naturalistických obrazů s názornými ukázkami. Celkovým záměrem práce je tak definice hlavních naturalistických tendencí a zachycení jejich vývoje napříč Šlejharovými povídkami.
Naturalistic Tendencies in Novels of Josef Karel Šlejhar
Keywords: naturalism; Czech literature; Šlejhar, Josef Karel; naturalismus; česká literatura