Integrace romské menšiny do majoritní společnosti (na příkladu romských dětí a mládeže v Pardubicích a Hradci Králové) - Rulíčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářské práce se zaměřuje na problematiku integrace romské menšiny z řad dětí a mladistvých do majoritní společnosti prostřednictvím trávení volného času. Práce se zabývá tím, jaká je motivace u mladých příslušníků většinového či menšinového etnika k pořádání společných aktivit. Poukazuje na rozdílnost prožívání volného času dětí jak romských tak českých. Dále je práce zaměřena na Romy jako specifickou etnickou menšinu a na jejich historii, ze které pramení sociální vyloučení, jenž se s nimi nese až do současnosti. V této práci je věnována pozornost multikulturní výchově, která je důležitou součástí integrace menšin do většinové společnosti a umožňuje dětem a mládeži pochopit své hodnoty a postoje.
Integration of Romany minority into the majority society (on the example of Romany children and youth in Pardubice and Hradec Králové)
Keywords: Integrace; nízkoprahová centra; multikulturalismus; děti a mladiství; Volný čas; Romové; majoritní společnost; minoritní společnost; Integration; lowthreshold centres; multikulturalism; children and youth; Free time; Romans; majority society; minority society