Smrt a sebepoznání - Procházková, Iva (Univerzita Pardubice, 2019)
Smrt je jediná životní jistota, kterou člověk má. Tato práce se zabývá jednou z nejdůležitějších smrtí v dějinách filosofie, smrtí Sókrata. Cílem práce je skrze Sókratovo pojetí duše a jejího vztahu k smrti upozornit, že člověk může zaujmout vztah k sám sobě, jen pokud zaujme vztah k smrti. Péče o dobrý život se tak stává péčí o dobrou smrt. V práci se snažím upozornit na důležité motivy, které pomáhají překonat strach ze smrti, a které by mohli pomoct bojovat proti tomuto strachu i dnešnímu čtenáři.
Death and Self-Knowledge
Keywords: Sókratés; duše; smrt; nesmrtelnost; strach; naděje; sebepoznání; Socrates; soul; death; immortality; fear; hope; self-knowledge