Život a dílo Martina Novosada, českého buddhistického mnicha a učence - Prokšová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována významné osobnosti popularizace buddhismu na Západě - Martinu Novosadovi a to zejména jeho myšlenkovému vývoji. Hlavní důraz je kladen na analýzu jeho pojetí západní interpretace théravády. První část práce mapuje konkrétní vlivy, jež utvářely jeho poznání théravády v první fázi jeho života - v Evropě a v druhé fázi jeho života - na Šrí Lance. Zásadní pozornost je věnována konkrétním představitelům západní interpretace buddhismu. Druhá část práce se zabývá především konkrétními Novosadovými texty, v nichž je patrná linka věnující se interpretaci buddhismu (a to primárně západní).
Life and work of Martin Novosad, Czech Buddhist monk and scholar
Keywords: Novosad, Martin; Ňánasatta; život; buddhismus; popularizace; západní interpretace buddhismu; life; work; Buddhism; popularization; western interpretation of Buddhism