Obraz nezaměstnaného - Petrášová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá fenoménem nezaměstnanosti a jeho vnímáním z pozice nezaměstnaného, přičemž tuto percepci lze také označit za sociální konstrukt. Obraz nezaměstnaného mohou mimo jiné ovlivnit společenské podmínky, které se neustále proměňují. Dalším faktorem je zaměstnání, jehož charakteristiky jsou v práci dále rozváděny. Předkládaný text se snaží na příčiny nezaměstnanosti, respektive krachu velkých podniků nahlížet z širšího úhlu pohledu a pojednává o sociologických a psychologických aspektech nezaměstnaného jedince. Dále analyzuje postoje pracovníků ke ztrátě vlastního zaměstnání a zaměřuje se na strategie jejího překonávání. Text vychází z terénního výzkumu, jenž byl proveden mezi nezaměstnanými, kteří byli propuštěni z továrny Eta.
Image of the Unemployed
Keywords: nezaměstnanost; práce; prekarizace práce; ztráta zaměstnání; stigma; unemployment; work; having job; precarisation of work; loss of job; stigma