Studium reaktivity diorganodistannynu [(NCN)Sn]2. - Bouška, Marek (Univerzita Pardubice, 2010)
V rámci této diplomové práce bylo připraveno 12 nových sloučenin, derivátu heteroleptického stannylenu LSnCl (1). Připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí 1H, 13C a 119Sn NMR spektroskopie. Sloučeniny 5, 6, 7, 12 a 13 byly charakterizovány pomocí ESI MS. Sloučeniny 5, 6 a 14 byly charakterizovány pomocí Ramanovi spektroskopie. Sloučenina 9 byla charakterizována pomocí UV-VIS spektroskopie. Totální struktura sloučenin 4, 5, 8, 9, 10 , 11, 13, 14, 15 a 16 byla potvrzena rentgenovou difrakční analýzou monokrystalů těchto sloučenin. Oxidačními reakcemi sloučeniny (LSn)2 (3), která formálně obsahuje atom cínu v oxidačním stavu +1, byly syntetizovány sloučeniny (LSn)2X, kdy X= S pro sloučeninu 4 a X= Se pro sloučeninu 8. Atom cínu má v těchto sloučeninách oxidační stav +2. Konečným produktem oxidačních reakcí sloučeniny 3 jsou sloučeniny L2Sn2S7 (5), L2Sn2Se3 (9) a L4Sn4O2(OH)4Te2 (10). V těchto sloučeninách je atom cínu v oxidačním stavu +4, proto byla snaha o získání analogických produktů reakcí sloučeniny LSnClI2 (2) s Li2Se, kdy byla izolována sloučenina L2Sn2Se3 (9) a Li2Te, kdy byla izolována sloučenina L2Sn3Te4 (11), která je dosud prvním známým monoorganocíničitým telluridem. Reakce sloučeniny LSnClI2 (2) s Na2S vedla k izolaci sloučeniny L4Sn4S6 (6), která má adamantanové uspořádání a iontové sloučeniny NaLSnS2 (7). Dále byla připravena sloučenina (LSnOOH)6 (13), která je organocíničitou kyselinou. Dále byla snaha o studium cykloadičních reakcí sloučeniny 3 s ethylenem a 2,3-dimethylbutadienem. Výsledkem těchto reakcí byla příprava sloučenin (LSn)3SnH (14), L2Sn2(OH)2(diBu)3 (15) a (LSn)2O (16). Celkem bylo připraveno 12 nových sloučenin, z nichž jsou 3 monoorganocínaté a 9 monoorganocíničitých.
The investigation of the reactivity of diorganodistannyn [(NCN)Sn]2.
Keywords: diorganodistannyn; vazba SnSn; diorganodistannyne; SnSn bond