Ladislav Langner (1874 - 1946). Maloměstský obchodník a úředník v míru a ve válce - Pešta, Matěj (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá osobností Ladislava Langnera (1874 - 1946), obchodníka a úředníka, který žil v obci Pecka v Podkrkonoší. Snaží se přiblížit každodenní život příslušníka nižší společenské vrstvy. Langner se původně vyučil pekařem, od roku 1903 však vedl vlastní obchod. Pracoval též jako písař a posléze tajemník obecního úřadu. Od poloviny 90. let 19. století působil aktivně v několika českých vlasteneckých spolcích. V roce 1915 byl odveden do první světové války, z které se vrátil v říjnu 1918. V tomto roce se stal členem politické strany Československá živnostensko-obchodnická strana středostavovská. Jeho aktivita pro obec byla široká, např. vedl kroniku. V letech 1939 - 1945 byl členem strany Národní souručenství.
Ladislav Langner (1874 - 1946). Provincial Trader and Clerk in Peacetime and Wartime
Keywords: Langner, Ladislav; obchodníci; úředníci; historie; první světová válka; dějiny každodennosti; traders; clerks; history; Word War I; every - day life