Stanovení disociačních konstant léčiv faktorovou a regresní analýzou absorbanční matice - Málková, Hana (Univerzita Pardubice, 2011)
Pomocí spektrofotometrické titrace s UV detekcí byly stanoveny termodynamické disociační konstanty léčiv fyzostigmin salycilátu a risedronátu sodného pro teplotu 25°C a 37°C. Disociační konstanty byly stanoveny pomocí regresní analýzy absorbanční responzní plochy programem SQUAD(84) a SPECFIT32. Termodynamické disociační konstanty pKTa byly stanoveny regresní analýzou limitního Debye-Hückelova vztahu ze závislosti disociačních konstant pKTa na odmocnině z iontové síly. Pomocí Kankareho-Wermontovy metody faktorové analýzy a regresní analýzy absorbanční matice programem SQUAD(84) byl určen chemický model stanovovaného léčiva a také byl určen počet světlo-absorbujících částic. Metodou potenciometrické titrace byly stanoveny termodynamické disociační konstanty léčiva butamirát dihydrogencitrátu pro teplotu 25°C a 37°C. Pro vyčíslení disociačních konstant byly využity programy ESAB a HYPERQUAD užitím regresní analýzy naměřených dat. Na základě těsnosti proložení těchto programů byly odhadnuty jednotlivé termodynamické disociační konstanty, které byly určeny následnou nelineární regresní analýzou zkráceného Debye-Hückelova vztahu ve statistickém programu ADSTAT.
Determination of dissociation constant of drugs using facto rand regression analysis of absorbance matrix
Keywords: Fyzostigmin salycilát; risedronát sodný; butamirát dihydrogencitrát; termodynamická disociační konstanta; spektrofotometrická titrace; potenciometrická titrace; Physostigmine salycilate; risedronate sodium; butamirate dihydrogencitras; thermodynamic dissociation constant; spectrophotometric titration; potentiometric titration