Regionální disparity na trhu práce v České republice - Šmudlová, Terezie (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku regionálních disparit, jejichž usměrňování je jedním z ústředních, dlouhodobých a stále aktuálních cílů regionální politiky EU. Cílem práce je posoudit vývoj regionálních disparit na trhu práce a identifikovat společné i specifické rozvojové vzorce. Práce teoreticky vymezuje regionální rozvoj i regionální politiku, a to jak na úrovni České republiky, tak na evropské úrovni. Dále jsou teoreticky vymezeny pojmy regionální disparita a trh práce. Analýza regionálních disparit je provedena na úrovni samosprávných krajů České republiky za pomocí přístupů beta-konvergence a sigma-konvergence. Vývoj regionálních disparit je zkoumán pomocí čtyř indikátorů, a to pomocí míry ekonomické aktivity, průměrné hrubé mzdy, počtu uchazečů na jedno pracovní místo a podílu nezaměstnaných osob. Práce prokázala, jak složitá tato problematika ve skutečnosti je, neboť provedená analýza poukazuje na odlišnost výsledků v závislosti na aplikovaném přístupu. Vždy alespoň jeden z přístupů identifikoval významný trend, ale druhý přístup trend ani v jednom případě nepotvrdil.
Regional Disparities at the Labour Market in the Czech Republic
Keywords: konvergence; nezaměstnanost; regiony; regionální disparity; regionální politika; regionální rozvoj; convergence; regions; regional development; regional disparities; regional policy; unemployment