Řízení laboratorní soustavy diskrétním PID regulátorem navrženým pomocí metody umístění pólů - Koshilko, Yanek (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací diskrétního PID regulátoru pro řízení laboratorní soustavy. Regulátor je navržen pomocí metody umístění pólů, která umožňuje dosáhnout požadovaných dynamických vlastností systému. V práci je popsán postup návrhu regulátoru, jeho digitalizace a realizace v prostředí laboratorní úlohy. Výsledky měření potvrzují, že navržený regulátor zajišťuje stabilní řízení a splňuje požadavky na rychlost a přesnost regulace. Práce může sloužit jako podklad pro další rozvoj metod návrhu digitálních regulátorů v laboratorním prostředí.
Control of a Laboratory System Using a Discrete PID Controller Designed by the Pole Placement Method
Keywords: PID regulátor; diskrétní řízení; metoda umístění pólů; laboratorní soustava; návrh regulátoru; stabilita systému; PID controller; discrete control; pole placement method; laboratory system; controller design; system stability