Potřeby nemocných v hospicové péči - Zahradníková, Anna (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se věnuje potřebám nemocných v hospicové péči. V teoretické části je popisována historie umírání a péče o umírající v minulosti a nyní, definice paliativní péče, problematika péče o umírající, hospicová péče a její historie v zahraničí i v České republice, její definice a rozdělení. Dále je zde uvedena definice potřeb, jejich dělení a popis vybraných potřeb. V praktické části je práce zaměřena na konkrétní klienty a na základě jejich výpovědi byly zpracovány podrobné anamnézy. Ty se staly základem pro vytvoření ošetřovatelských procesů věnovaných problémům jednotlivých klientů a jejich nenaplněným potřebám.
Satisfying needs of patients in hospice care
Keywords: hospicová péče; hospic; paliativní péče; potřeby nemocných; hospice Care; hospice; palliative care; needs of the sick