Hemodialýza - edukace pacienta s chronickým selháním ledvin před zahájením dialyzační léčby - Petrásková, Eva (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá edukací pacientů s chronickým selháním ledvin před tím, než začnou léčbu hemodialýzou. Teoretická část je věnována anatomii a fyziologii ledvin, diagnostice a léčbě nedostatečnosti ledvin a podrobněji hemodialýze.. Část výzkumná zpracovává formou grafů data, získaná od respondentů z anonymních dotazníků. Zkoumá, do jaké míry považují pacienti informace za dostupné, jaká forma materiálů je pro ně nejvhodnější a jaké informace postrádají. Cílem práce bylo vytvořit edukační plán pro sestry edukátorky, včetně standardu a manuál pro pacienty, kteří si zvolili jako náhradu funkce ledvin hemodialýzu a jsou na tuto metodu cíleně připravováni.
Hemodialysis - education before treatment
Keywords: Ledviny; Hemodialýza; cévní přístupy; Stravování; ošetřovatelské diagnózy; reins; Hemodialysis; fistula; eating; exercise; nurse diagnoses