Korupce v zemích Evropské unie - Sršňová, Jana (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce je zaměřena na rozsah korupčního prostředí v členských zemích EU a na preventivní a represivní postoj EU ke korupci. Za účelem dosažení komplexního pohledu je definován pojem korupce, její příčiny, důsledky, způsoby měření a seznámení s protikorupčními organizacemi působícími uvnitř EU a na úrovni mezinárodní spolupráce. V praktické části je zkoumána závislost mezi HDP a CPI. Vzhledem k aktuálním jednáním o vstupu ČR do EU je v závěru zmíněn stav korupce v ČR a s tím související přijatá či plánovaná protikorupční opatření.
Corruption in the states of European union
Keywords: Korupce; Evropská Unie; členské státy; protikorupční aktivity