Nihilismus v Nietzscheho dílech - Jonáš, Kryštof (Univerzita Pardubice, 2024)
Smysl této práce bude spočívat ve snaze vyložit Nietzscheho pohled na nihilismus a v této souvislosti odpovědět na otázku, zda je oprávněné tvrdit o tomto mysliteli, že svou prací toto stanovisko podporuje. Podstatnou složkou této práce bude výklad Nietzscheho uchopení této problematiky, tj. otázka, jak motiv nihilismu chápal. K tomuto účelu budou tematizována vybrané publikované spisy z Nietzscheho pozdní tvorby a také nebude opomenuta jeho pozdní pozůstalost. Nihilismus se pokusíme rozdělit na aktivní a pasivní s intencí poukázat, jak se v jeho chápání tato distinkce projevuje. Nietzsche jakožto zásadní filosof vůle nám může poskytnout unikátní pohled na kontrast vůle a nihilismu. Z tohoto hlediska bude alespoň část práce věnována vztahu Nietzscheho chápání vůle a nihilismu v uvedené podvojnosti.
Nihilism in Nietzsche´s works
Keywords: Amor fati; Bůh; hodnoty; Nietzsche; nihilismus; Amor fati; God; values; Nietzsche; nihilism