Degradace tiskařské černě v důsledku působení světla - Burešová, Radka (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit vliv působení světla na degradaci tiskařské černě. Urychlenému stárnutí vlivem světla byl vystaven ruční a dřevitý papír potištěný tiskovou barvou obsahující pigment kostní čerň a lampové saze s přidaným lněným olejem, který má funkci pojidla. Doba působení světelného záření z xenonové výbojky byla stanovena na 5, 10, 15 a 30 dní. Tyto vzorky byly spektrofotometricky změřeny a podrobeny zkoušce odolnosti tisku vůči oděru.
Degradation of black printing inks in due the influence of light
Keywords: tiskařská čerň; urychlené stárnutí světlem; odolnost tisku vůči oděru; stabilita tiskových barev; black printing inks; accelerated aging by light exposure; abrasion resistence; stability of inks