Životní situace nezletilé matky - Slabá, Aneta (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se bude zabývat subjektivním vnímáním životní situace nezletilé matky z pohledu existenciální teorie, kdy bude jejím primárním záměrem snaha o poskytnutí náhledu umožňujícího porozumění těžké životní situaci nezletilých matek v souvislosti se svobodou a odpovědností, hledáním identity a smyslu života. Hlavním cílem diplomové práce bude zjistit, jakým způsobem ovlivnilo narození dítěte život nezletilé matky. Teoretická část diplomové práce bude zaměřena na problematiku existencialismu, rodičovství nezletilých a na způsoby poskytování pomoci a péče nezletilým matkám s dětmi. V části praktické bude užit kvalitativní výzkum vycházející z případových studií vytvořených na základě polo-strukturovaných rozhovorů s matkami, jež vychovávají svého potomka v domácím prostředí, i těmi, které jsou nuceny o svého potomka pečovat v prostředí ústavním.
The life situacion of a minor mother
Keywords: existencialismus; smysl života; těhotenství; nezletilé matky; děti; existencialism; life meaning; pregnancy; minor mothers; children.