Analýza determinantů výzkumu a vývoje a jejich vlivu na inovace firem v ČR - Vulcová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2022)
Obsahem této práce je analýza determinantů výzkumu, vývoje a inovací a jejich vlivu na podniky v České republiky. Hlavním cílem této práce je zhodnotit jednotlivé determinanty a navrhnout doporučení pro podniky. V této souvislosti se teoretická část věnuje odvětvím znalostní ekonomiky, kde se podniky setkávají s problematikou znalostí, výzkumu a vývoje a inovací. Následně je vymezena oblast výzkumu, vývoje a inovací a jejich determinanty. Součástí analytické části jsou tyto determinanty zkoumány, jak v národním, tak v mezinárodním meřítku, kde od nich se odvíjí následné návrhy doporučení pro podniky.
Analysis of determinants of research and development and their influence on innovation of companies in Czech Republic
Keywords: znalostní ekonomika; výzkum a vývoj; determinanty výzkumu a vývoje; inovace; souhrnný inovační index; knowledge economy; research and development; determinants of research and development; innovation; summary innovation index