Restaurování části figurální malířské výzdoby na stropě lodi kostela sv.Václava v Cerekvici nad Loučnou - Vymětalová, Eva (Univerzita Pardubice, 2015)
Praktická část bakalářské práce se zabývá restaurováním vymezené plochy figurálních nástěnných maleb v klenbě lodi klasicistního kostela sv. Václava v Cerekvici nad Loučnou. Jedná se o díla dvou autorů a dvou časových etap. Starší výzdoba Viléma Vondřejce pochází z let 19031904, mladší malby realizoval Josef Rak v roce 1926. Obsah bakalářské práce zahrnuje restaurátorský průzkum a popis vlastního restaurátorského zásahu. Její součástí je fotografická dokumentace, která zaznamenává jednotlivé kroky restaurátorských prací, grafická dokumentace a shrnutí výsledků laboratorních analýz. Teoretická část bakalářské práce se věnuje ucelenému pohledu na kapli sv. Josefa při kapitulním chrámu Povýšení sv. Kříže v Litomyšli. Sleduje její historický vývoj s důrazem na středověkou dispozici objektu a souvislost s areálem někdejšího augustiniánského kláštera. Analyzuje pozoruhodné, umělecky hodnotné detaily a předkládá možná východiska pro další interdisciplinární bádání. Odvolává se rovněž na výsledky restaurátorských prací v interieru kaple, provedených v roce 2002.
The Restoration of a Section of Figurative Painting Decorations on the Ceiling of the Nave of St. Wenceslas´ Church in Cerekvice upon Loučná
Keywords: restoration survey; St. Wenceslas; mural painting; church; restoration; vault Chapel; bishopric; Albert of Sternberg; Middle Ages; gothic; temple; monastery; fresco; coat-of-arms