Analýza manažerské práce staniční sestry - Oborníková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou manažerské práce staničních sester. Cílem práce je analyzovat práci staniční sestry jako manažera v první linii. Staniční sestry - manažerky mají veliký vliv na celkovou úroveň a kvalitu ošetřovatelské péče. Proto je kvalita jejich řídící práce velmi důležitá. Práce je rozdělena na dvě části. Nejdříve byla prostudována odborná a vědecká literatura zabývající se touto problematikou. Teoretická část práce obsahuje rešerši z odborné a vědecké literatury týkající se zdravotnického managementu, role a funkce manažera ve zdravotnictví a osobnosti staniční sestry jako liniového manažera. Dále je poukázáno na motivaci staniční sestry k výkonu jejího povolání, vzdělávání sester manažerek a komunikaci. Výzkumná část se věnuje SWOT analýze práce staniční sestry a kvalitativnímu výzkumu, na jejichž základě bylo sestaveno kvantitativní dotazníkové šetření. Pomocí informací získaných ze SWOT analýzy, kvalitativního šetření a dotazníku byly ověřeny hypotézy práce. Výsledky byly zpracovány v písemném i grafickém vyhodnocení. Tato práce byla součástí Studentské grantové soutěže.
Analysis of managerial work ward nurse
Keywords: management v ošetřovatelství; staniční sestry; analýza práce; dotazníkové šetření; caring management; department nurses; work analysis; questionary research