Butanolýza řepkového oleje - Musil, Martin (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce je zaměřena na alkalickou transesterifikaci surového řepkového oleje butanolem. Reakce probíhaly ve vysušeném řepkovém oleji, při reakcích byl použit, jako katalyzátor, KOH a terciální butoxid draselný. Dále byl zkoumán vliv vlhkosti oleje na průběh reakce a konverzi. Výsledné produkty byly analyzovány dostupnými metodami. Především byl stanoven obsah monoglyceridů, diglyceridů, triglyceridů a butylesteru řepkového oleje na plynovém chromatografu.
Butanolysis of Rapeseed Oil
Keywords: Biodiesel; butanolýza; transesterifikace; alkalická katalýza; butoxid; butanol; Biodiesel; buthanolysis; transesterification; alkalic catalysis; butoxide