Obraz východní Evropy v románech Julese Verna - Matulová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá vybranými romány spisovatele Julese Verna, ze kterých utváří obraz Východní Evropy devatenáctého století. Analyzuje vývoj historických národních revolucí, porovnává jejich zakomponování do beletristických děl autora a jeho vnímání národních hnutí nestátních společenství. Dále se věnuje celkovému literárnímu a kulturnímu ohlasu Vernových románů, především v českých zemích.
The Image of Eastern Europe in Jules Verne's Novels
Keywords: Verne, Jules; Východní Evropa; Matyáš Sandorf; Lodivod Dunajský; Drama v Livonsku; Tajemný hrad v Karpatech; národ; Verne, Jules; Eastern Europe; Mathyas Sandorf; Danube Pilotage; A Drama in Livonia; Mysterious castle in the Carpathians; nation